Τα μελομακάρονα της μαμάς μου

2018-12-11

Ο βασιλιάς των χριστουγεννιάτικων γλυκών είναι αναμφισβήτητα τα μελοκακάνορα. Γεμιστά , με επικάλυψη σοκολάτας ή σκέτα κυριαρχούν σε όλα τα σπίτια. Θα σας δώσω μια συνταγή χρόνων που η μαμά μου την έχει από την θεία της και την ακολουθώ και εγώ πιστά. Μπισκοτένια χωρίς πολλά σιρόπια που το μυστικό τους βρίσκεται στο σωστό μέλωμα.

Για το σιρόπι:
2φλ.μέλι

2φλ.ζάχαρη

2 φλ. νερό

Ξεκινάτε πρώτα με το σιρόπι. Θα το βρασετε 5'και θα το αφήσετε να κρυώνει καθώς θα προετοιμάζετε τα μελομακάρονα.

2 φλ. λάδι

1 φλ. ζάχαρη

1/2 φλ. κονιακ

1/2 φλ. χυμο πορτοκαλιού

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

2 κ.γλ. baking powder

1 κ.γλ. σόδα (διαλυμένη μέσα στο χυμό)


Μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το λάδι, την ζάχαρη, το κονιάκ και το ξύσμα και ανακατεύουμε με το χέρι για 1'-2'. Στην πορεία ρίχνουμε τον χυμό μαζί με την σόδα και τελευταία το αλεύρι με το baking. Προσοχή γιατί ανάλογα με το μέγεθος του φλυτζανιού που θα χρησιμοποιήσετε θα εξαρτηθεί αν πάρει όλο το κιλό, αν θα κρατήσουμε λίγο ή θα χρειαστεί λίγο ακόμη. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε σχήματα της αρεσκείας μας και με πιρούνι αν θέλουμε δημιουργούμε ραβδώσεις.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20'.

Δύο είναι τα μυστικά για τέλεια μελομακάρονα. Το πρώτο είναι πως δεν θέλει πολύ ζύμωμα αφού προσθέσουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι το μέλωμα. Σε κρύο σιρόπι ρίχνουμε τα ζεστά μελομακάρονα, τα βυθίζουμε στο σιρόπι και τα σερβίρουμε σε πιατέλα 

Προαιρετικά μόλις μελώσουμε τα μελομακάρονα, πασπαλίζουμε με μείγμα τριμμένου καρυδιού, κανέλας και γαρύφαλλου 

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε