Σολωμός με βραστά λαχανικά
Η κατανάλωση σολωμού λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως συμβαίνει και με άλλα ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, συστήνεται σε συχνή βάση. Οι κίνδυνοι όμως που υπάρχουν σχετικά με την κατανάλωσή του είναι λόγω της περιεκτικότητάς του σε τοξικές ουσίες. Βέβαια πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι τα οφέλη από την κατανάλωση Ω3 λιπαρών οξέων είναι πολύ περισσότερα από τις αρνητικές συνέπειες που υπάρχουν από την κατανάλωση τοξικών ουσιών και με δεδομένο ότι δεν τρώμε τόσο συχνά.
Εμένα είναι αγαπημένο ψάρι και το αγαπούν πολύ και τα παιδιά μου. Γρήγορη και νόστιμη επιλογή
βράζουμε τα ζαχανικά μας λίγα λεπτά ωστε να μην είναι πολύ μαλακά. Εγώ προτιμώ μπρόκολο, καρότο και κουνουπίδι. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον χρόνο βρασμού. επειδή δεν έχουν τον ίδιο χρόνο βρασμού, σε νερό που βράζει βάζω πρώτα τα καρότα, σε 5' προσθέτω το κουνουπίδι και σε 3' το μπρόκολο.
στα 5' ( συνολικά 13'-14') τα βγάζω.
Ψήνουμε τον σολωμό σε αντικολλητικό ταψί σε αέρα και grill όχι περισσότερο από 4'-5' την κάθε πλευρά. Έχουμε ραντίσει μόνο με λίγες σταγόνες νερό, αλάτι και πιπέρι. Επειδή στεγνώνει εύκολα χρησιμοποιώ όσο το δυνατό μικρότερο ταψί για να καλύπτεται όλη η επιφάνεια και να μην εξατμίζονται τα υγρά που βγάζει.
Κάνω μια σως από 1 λεμόνι, λάδι, μισή κουταλιά μουστάρδα, μισή κουταλία μαγιονέζα και χτυπώ στο σέικερ του καφέ ώστε να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Μόλις κλείσω τον φούρνο, ρίχνω την σως και το αφήνω 1'-2' ώστε μέσα στο ταψί. Η σως παίρνει θερμοκρασία, αναμειγνύεται με τα υγρά του ψαριού και το αποτέλεσμα είναι πιο γευστικό.
Είναι και μια ευκαιρία να στρώσουμε το τραπέζι χωρίς να κρυώνει το φαγητό μας.....
το καλοκαίρι θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε καρότο - κολοκύθι. Επίσης του ταιριάζει αρκετά.