Παστίτσιο
Κλασσικό ελληνικό φαγητό που δεν επιδέχεται καμία παρεμβολή πέρα από όσα έχουμε μάθει από τις μαμάδες μας. Δεν προτείνω κάτι νέο, ανεβάζω όμως την συνταγή ώς ωραίο φαγητό.

Σωτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία τον κιμά, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το "σπάσιμο" του κιμά. Σβήνουμε με το κρασί και το αφηνουμε να εξατμιστεί. Έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και το κύμινο. Βράζουμε για περίπου 20'. Φροντίζουμε να μην αποροφηθούν όλα τα υγρά ώστε να γίνει το φαγητό μας ζουμερό.
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- φρέσκo θυμάρι ή ρίγανη
- 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 100 ml κόκκινο κρασί (1 ποτήρι)
- 500 γρ. ντομάτα στον τρίφτη (2-3 ντομάτες)
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.λ κύμινο
- 1/2 μοσχοκάρυδο τριμμένο
- γαρύφαλο
- 2-3 μπαχάρια
Μπεσαμέλ
3κ.σ βούτυρο
3κ.σ αλεύρι
1 λίτρο γάλα
αλάτι
πιπέρι
½ μοσχοκάρυδο
400-500 γρ. γραβιέρα & κασέρι τριμμένο
3 αυγά
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ή μια σπάτουλα.
Προσθέτουμε σταδιακά χλιαρό το γάλα και ανακατεύουμε κάθε φορά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια και να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ μας.
Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα ελαφρώς σε ένα μπωλ,το αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, τα τυριά και ανακατεύουμε.
Βράζουμε χοντρά μακαρόνια ή πέννες 2-3 λεπτά λιγότερα από όσο λέει η συσκευασία και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί διάστασεων 35*40 .
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και αλατίζουμε
Επάνω από τα μακαρόνια ρίχνουμε τον κιμά και από πάνω την μπεσαμέλ.
Ψήνουμε για 40' και σερβίρουμε μόλις κρυώσει λίγο.