Μουσακάς
Από τα κλασικά ελληνικά πιάτα. Έλληνες και ξένοι το θεωρούν αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής κουζίνας. Ειδικά το καλοκαίρι που υπάρχουν οι μελιτζάνες σε αφθονία, σας συνιστώ να το κάνετε. Βαρύ πιάτο αλλά και τόσο νόστιμο συνάμα. Τρία τα βασικά συστατικά του πιάτου, μελιτζάνα, πατάτα, κιμάς και επάνω σε αυτά έχουν βγει δεκάδες παραλλαγές.

Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες μακρόστενες φέτες και τις τηγανίζουμε ελαφρώς. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι. Εναλλακτικά μπορούμε αυτό να το κάνουμε και από το προηγούμενο βράδυ. Επειδή σε μερικούς οι μελιτζάνες "πέφτουν¨λίγο πικρές, μπορούμε αφού τις κόψουμε να τις αλατίσουμε, να τις βάλουμε στο νερό για περίπου μισή ώρα και αφού τις στεγνώσουμε, μετά να τις τηγανίσουμε. Αυτό είναι το λεγόμενο ξεπίκρισμα.
για τον κιμά
1 κιλό κιμά (ανάμεικτο)
2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες
1-2 κ.σ πελτέ ή συμπυκτωμένο χυμό ντομάτας
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Αλάτι πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
2-3 μπαχάρια
Ρίγανη ή θυμάρι
Γαρύφαλο
Κανέλλα
κύμινο
μοσχοκάρυδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και τον κιμά. Ρίχνουμε στην πορεία στο σκόρδο, τα μπαχαρικά, το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά. Έπειτα ρίχνουμε την ντομάτα, λίγο νερό και βράζουμε για 45'. Ιδανικά να μην μείνουν πολλά υγρά.
μπεσαμέλ
Μπεσαμέλ
3κ.σ βούτυρο
3κ.σ αλεύρι
1 λίτρο γάλα
αλάτι
πιπέρι
½ μοσχοκάρυδο
400 γρ. γραβιέρα τριμμένη
3 αυγά
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ή μια σπάτουλα.
Προσθέτουμε σταδιακά χλιαρό το γάλα και ανακατεύουμε κάθε φορά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια και να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ μας.
Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα ελαφρώς σε ένα μπωλ,το αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε τις πατάτες, τον μισό κιμά, τις μελιτζάνες και τον υπόλοιπο κιμά. Ρίχνουμε από επάνω την μπεσαμέλ και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (160 βαθμούς) για περίπου 45'