Αμυγδαλόπιτα
Ένα υπέροχο γλυκό ταψιού που θυμίζει αρκετά την καρυδόπιτα αλλά είναι με αμύγδαλο. Αρωματικό, αφράτο, νόστιμο.Γλυκό που μου έδωσε την συνταγή η Κα Βάσω από την Ιτέα, μια εξαιρετική "κλασσική" μαγείρισσα που κάνει συνταγές που έχουμε ξεχάσει. Η ίδια το ονομάζει "Κοπενχάι" αλλά νομίζω πως το κοπενχάι είναι ένα τελείως διαφορετικό γλυκό.
Ένα γλυκό αντάξιο για μια γιορτή στο σπίτι....γιατί το σπιτικό γλυκό είναι άλλη αίσθηση..... είναι να επαναπροσδιορίσουμε οτι όλες οι ημέρες δεν είναι ίδιες και ένα γλυκό μπορεί να τις κάνει να ξεχωρίσουν.
1/2 κιλό αμύγδαλο
1/2 κιλό ζάχαρη άχνη
12 αυγά
1 φλυτζάνι αλεύρι κοσκινισμένο
200 γρμ παξιμάδι ή φρυγανιά τριμμένη
1 ποτήρι κονιάκ
ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
1 baking powder
1 κ.γλ. σόδα
4 βανίλιες
1 κ.γλ κανέλα
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
για το σιρόπι:
1,5 κιλό ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
βράσιμο 5'
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε μαζί όλα τα στεραιά.
Αμύγδαλο,αλεύρι, παξιμάδι,baking, κανελλογαρύφαλα, βανίλιες
Χτυπάμε πολύ καλή μαρέγκα τα ασπράδια ενώ συγχρόνως σε άλλο κάδο χτυπάμε τους κρόκους και την ζάχαρη. Για όσους έχουν πολυμηχανη κουζίνας τύπου Kenwood είναι ιδανική λύση.
μέσα στους κρόκους και την ζάχαρη, προσθέτουμε το κονιάκ, τον χυμό με την σόδα, το ξύσμα, το μείγμα των στερεών υλικών και τελος την μαρέγκα έχοντας το μίξερ σε πολύ χαμηλή ταχύτητα. Εδώ στόχος είναι να ομειογενοποιηθούν τα υλικά χωρίς να χάσουν τον όγκο τους.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε καλά βουτυρωμένο μεγάλο ταψί (διαστάσεις 35*45) για 30'. Προσοχή να έχουμε προθερμάνει πολύ καλά τον φούρνο.
Αφού βγάλουμε το γλυκό ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι σε ζεστό γλυκό. Προσοχή να μην το ρίξουμε όλο μαζί. Προτιμάμε να το ρίξουμε λίγο λίγο για να μην "κάτσει" το γλυκό. Προσπαθήστε να διαθέσετε λιγο χρόνο για το σιρόπιασμα και να ρίξετο όλο το σιρόπι με μια κουτάλα.