κέικ μαρμπρέ
Το πιο κοινό κέικ που υπάρχει. Το κέικ βανίλια σοκολάτα που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Ιδανικό για τον καφέ μας ή το σχολείο. Ακόμη και αν έχετε άλλη συνταγή για το κέικ βανίλιας, οι κυματισμοί με την σοκολάτα δίνουν την εικόνα άλλης συνταγής.
Σε αυτή την συνταγή χρησιμοποιώ ώς μέτρο μέτρησης το κεσεδάκι από το βούτυρο.

1 κεσεδάκι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κεσεδάκια ζάχαρη
3 κεσεδάκια αλεύρι (είναι μια φαρίνα)
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κεσεδάκι γάλα χλιαρό
χυμό από ένα πορτοκάλι και το ξύσμα του
(αυτή η συνταγή γνωστή και ως 1-2-3-4 είναι της βέφας)
2 κ.σ κακάο
Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Στην συνέχεια προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και τουλάχιστον με μια μικρή καθυστέρηση μεταξύ τους. Στην συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, τις βανίλιες, το ξύσμα και τον χυμό. Αφήνουμε για το τέλος το αλεύρι και έχουμε μια λεία ζύμη. Προσοχή να μην έχει μείνει αλεύρι στα τοιχώματα του μίξερ. Με μια μαρίζ ανακατεύουμε πριν το τελευταίο χτύπημα.
Κρατάμε σε μια κούπα 1-2 κουταλιές από το μείγμα, προσθέτουμε 1 κ.σ γάλα και το κακάο και το χτυπάμε με το μίξερ του καφέ να γίνει λεία κρέμα.
Σε καλά βουτυρωμένη φόρμα ή ταψί ρίχνουμε το μισό μείγμα από το μίξερ, από πάνω περιχύνουμε με το σοκολατένιο μείγμα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο. Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε ακανόνιστα σχέδια ώστε η μεσαία στρώση του κακάο να κάνει κυματισμούς.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50' και πάντα βέβαια ανάλογα τον φούρνο.
Ποτέ να μην ανοιγοκλείνετε τον φούρνο σας γιατί τα κέικ "κάθονται"
