Γιουβέτσι με κόκορα χωριάτικο
Μαμαδίστικο φαγητό για την Κυριακή το μεσημέρι. Για όσους το κυριακάτικο φαγητό παραμένει μια σταθερή αξία και δεν είναι ντεμοντέ ή ξεπερασμένη υπόθεση βάλτε το στο πρόγραμμα να το φτιάξετε. Απλό, νόστιμο φαγητό που μπορεί να γίνει πρωί πρωί ώστε να μας περιμένει στο φούρνο μετά την πρωινή μας βόλτα.
Για όσους έχετε πρόσβαση σε καλά χωριάτικα κοτόπουλα είτε απο τον κρεοπώλη σας είτε από δική σας παραγωγή, θα γνωρίζετε ότι ποτέ δεν ψήνουμε αν δεν έχουμε βράσει καλά. Το χωριάτικο κρέας σε κάποιες περιπτώσεις θέλει μέχρ και τον διπλό χρόνο βρασμού από τα κοινά κρέατα. Επίσης στην συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιώ αντί για κριθαράκι του εμπορίου, κριθαράκι λαχανικών από μια μικρή οικογενειακή επιχείριση που δεν θέλει πάνω από 15' ψήσιμο σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι επιβεβλημένο το κρέας να είναι καλά βρασμένο πριν μπει στον φούρνο
1 χωριάτικο κόκκορα τεμαχισμένο
4 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
τριμμένες ντομάτες στον τρίφτη (περ. 400γρμ)
1 σκελίδα σκόρδο
3-4 μπαχάρια
1 κανέλα
1/2 γλ. μοσχοκάρυδο
αλάτι,πιπέρι, ρίγανη
ελαιόλαδο
(μην φοβηθείτε να βάλετε τόσα κρεμμύδια. Θα λιώσουν και θα σας κάνουν μια παχύρευστη ν'οστιμη σάλτσα)
Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κρέας. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 1 μικρό ποτήρι λάδι, τον κόκορα και τα χοντροκομμένα κρεμμύδια. Τα μπαχαρικά μας (το φαγητό είναι σαφώς πιο νόστιμο όταν σωταριστεί λίγο με τα μπαχαρικά), το σκόρδο πολτοποιημένο και τέλος την ντομάτα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε νερό. Σιγοβράζουμε το κρέας, τουλάχιστον 1,5 ώρα.
Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ρίχνουμε το κριθαράκι και το κρέας. Κρατάμε στην κατσαρόλα 2-3 κουτάλες ζουμί.
Όταν φάμε 2-3 ώρες αργότερα και το φαγητό θα έχει απορροφήσει όλα του τα υγρά, θα το ζεστάνουμε λίγο με το ζουμάκι που έχουμε κρατήσει.
Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα και το φαγητό είναι όνειρο