Χειμωνιάτικη μαρμελάδα
Όλα τα χειμωνιάτικα φρούτα μαζί σε ένα βάζο. Πλούσιο άρωμα και εξαιρετική γεύση. Μια συνταγή που πήρα από τον Κο Παρλιάρο και τις άλλαξα μόνο λίγο τις δοσολογίες για να την προσαρμόσω στα γούστα μου.
Υλικά
4 μεγάλα πορτοκάλια
20 μανταρίνια
2 μήλα
1 χούφτα κράνα'
1-2 ξυλάκια κανέλας
3-4 γαρύφαλα
2 αστεροειδείς γλυκάνισο
μισό τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 χούφτα καρύδια ή φουντούκια χοντοκομμένα(προεραιτικά)
1 πρέζα φρέσκο πιπέρι
ζάχαρη (μισή ποσότητα από τα φρούτα)
1 κλωνάρι βανίλιας ή 3 βανίλιες σε κάψουλα
Εκτέλεση
έχουμε πλύνει καλά και βράσει για 10' τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια. Στην συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα ψιλοκόβουμε ή τα περνάμε ελαφρώς από το multi αφού έχουμε αφαιρέσει προσεχτικά τα κουκούτσια. Να σημειώσω ότι κρατάμε ολόκληρα τα φρούτα. Και την φλούδα και το εσωτερικό.
Μέσα σε μια κατσαρόλα έχουμε ρίξει τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα μήλα κομμένα σε κυβάκια ή λεπτές λωρίδες, τα καρύδια και τα κράνα.
Ρίχνουμε ζάχαρη τόση όση η μισή ποσότητα από το μείγμα μας και μπροσθέτουε όλα τα μπαχαρικά μας. Βράζουμε για περίπου 30' και η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη . Αφαιρούμε τον γλυκάνισο, την κανέλα και τα γαρύφαλα.
Την κρατάτε σε αποστειρωμένα βάζα ή σε βάζα απευθείας στο ψυγείο.