Χαλβάς σιμιγδαλένιος

2019-03-19

Παραδοσιακός σιμιγδαλένιος χαλβάς με μια νότα απο σταφίδες και κράνμπερι που δινουν μια δροσερή νότα στο γλυκό μας. Είναι μια νόστιμη και όχι μόνο νηστίσιμη επιλογή γλυκού. Σερβίρεται είτε σε στρογγυλή φορμα είτε σε ατομικά φορμάκια και πασπαλίζεται αν θέλουμε με λίγη κανέλα

1 φλυτζάνι σπορέλαιο 

2 φλυτζάνια χοντρό σιμιγδάλι

3 φλυτζάνια ζάχαρη

4 φλυτζάνια νερό

1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού

1 χούφτα ξανθές σταφίδες, κράνμπερι, καρύδια

1/4 κ.γλ κανέλα

1 βανίλια μαδαγασκάρης ή βανίλια σε φακελάκι

1 μπαστουνάκι κανέλα




 

Σε μια κατσαρόλα, ιδανικά αντικολλητική, ρίχνουμε το λάδι και όταν αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε το σιμιγδάλι και για 3'- 4' ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Η διαδικασία αυτή είναι το λεγόμενο καβούρδισμα. Δεν καβουρδίζω πολύ ώρα το σιμιγδάλι γιατί βαραίνει η γεύση και σκουραίνει αρκετά. Αυτό βέβαια είναι και θέμα γούστου. 

Προσθέτουμε το ξύσμα, την βανίλια, τις σταφίδες, τα καρύδια και τα κράνα και αμέσως μετά το νερό. Πολύ προσοχή σε αυτό το σημείο γιατί το νερό θα αρχίσει να πιτσιλάει και να πετάγεται και ίσως μας κάψει. Ρίχνουμε το ξυλάκι κανέλα, την ζάχαρη, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Θα χρειαστείτε περίπου 6'-7'. Το γλυκό θα ειναι έτοιμο όταν θα αρχίζει να πήζει το μείγμα και καθώς το ανακατεύουμε θα ξεκολάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλα και με ένα μεγάλο κουτάλι γεμίζουμε μια φόρμα. Αν πρόκειται για την κλασσική μεταλική φόρμα, να την έχετε λαδώσει με ένα πινέλο. Στις φόρμες σιλικόνης, το λάδωμα είναι περιτό. Αφήνετε 2-3 ώρες να κρυώσει και ξεφορμάρετε.

tips: 

Σας προτείνω να βάλετε σπορέλαιο και όχι ελαιόλαδο για πιο ελαφρύ και λιγότερο λαδένιο αποτέλεσμα. 

Σας γράφω 1 φλυτζάνι σπορέλαιο αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να κρατήσετε λίγο και να χρησιμοποιήσετε τα 3/4. Απλώς το 1-2-3-4 των υλικών καθιστά την συνταγή εύκολη στην μνήμη. 

Το χοντρό σιμιγδάλι βοηθά στο να μην λασπώσει το γλυκό

Τα καρύδια να τα έχετε σπάσει λίγο γιατί αν πέσουν ολόκληρα, θα δημιουργήσουν ρωγμές μετά το ξεφορμάρισμα.

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε