Αρακάς
Είτε πρόκειται για φρέσκο είτε για κατεψυγμένο, ο αρακάς είναι από τα λαδερά που κάνω συχνά στο σπίτι μας. Αγαπητό φαγητό λόγω της γλύκας που έχει. Αν και πολλοί τον θεωρούν όσπριο, στην πραγματικότητα ο αρακάς ανήκει στην κατηγορία των αμυλούχων λαχανικών, αφού έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, συγκριτικά με τα υπόλοιπα λαχανικά. Βέβαια συγκριτικά με τα φασολάκια, τις μπάμιες και το καλαμπόκι έχει τις διπλάσιες θερμίδες οπότε λίγο σύνεση....


1 κιλό αρακά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα
λίγο μαϊντανό
2 ντομάτες πολτοποιημένες
λάδι
2-3 πατάτες προαιρετικά
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
σε λάδι που έχει λίγο ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι, τον αρακά, τα καρότα σε κυβάκια, την ντομάτα και τον μαϊντανό. Ρίχνουμε λίγο νερό και σιγομαγειρεύουμε για 40'.
Αν θέλουμε, κατά την διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε 2-3 χοντροκομμένες πατάτες.